top of page

"Den fungerar trots allt"

Päivitetty: 26. marrask. 2023


Bild: Majakaphotography


Markku Salo restaurerade en 100 år gammal manuell glaspress


– Den är minst hundra år gammal, säger konstnären Markku Salo om den handmanövrerade pressen, som han hittade i ett lass som var på väg till soptippen.

Det var under de tuffa åren i Notsjö glasby, då den industriella glasproduktionen lades ner och självständiga experter i glasbranschen trädde in i stället. Förbistringen var handgriplig, då man gjorde sig av med fabrikens gamla maskiner, apparater och formar. Soptippslasset var delvis befogat, för Iittala, dit funktionerna från Notsjö Glasbruk flyttades, hade sina egna produktionsredskap. I Notsjö fanns specialutrustning för mer hantverksbetonat konstglas, och den hade nog bara stått i vägen i Iittala. En del var obrukbart också med tanke på dagens produktionstakt. Det var nog så man tänkte även om handpressen, för numera görs pressglas mycket mer effektivt med hjälp av tryckluft och automatik.


Bild: Majakaphotography


Salo såg trots allt vissa möjligheter med en handpress i kraftigt gjutjärn. Den var visserligen rostig, men den stod stadigt på benen efter att den grävts fram bland allt annat järnskrot. Nu skulle den fixas och putsas, gasolmunstyckena justeras och styrblecken restaureras.



Vad är det som är så inspirerande med denna 300 kg tunga apparat?

– Jag blev genast intresserad av att tillämpa pressteknik på konstglas. Jag hade erfarenheterna från Notsjö-Iittala-tiden i gott minne, för jag designade många nya serieproducerade pressglasföremål för dem. Men på konstglassidan används den här tekniken inte så ofta, säger Salo.

Bild: Marja-Leena Salo


Den manuella pressen flyttades till Salos arbetsrum, där han kunde granska den i lugn och ro. Efter att han förbrukat ett otal rost- och oljedränkta trasor började pressen likna något. Det uppstod bokstavligen en handgriplig förbindelse till långt tillbaka i tiden, kanske till 1800-talets Notsjö, då Salo hade putsat exakt samma ytor som pressare putsat för mer än hundra år sedan. I Notsjö var man först i Finland med att börja tillverka pressat glas år 1851, och det är möjligt att denna press är från ungefär den tiden.

– Museet har en likadan, säger Salo med hänvisning till Prykäri-museet i Notsjö.


Bild: Majakaphotography


De första experimenten i hyttan var spännande, för ingen i arbetslaget hade erfarenhet av en så gammal press. Vi fick göra fler justeringar, bearbeta formen och framför allt testa olika temperaturer.

– Det är ytterst viktigt att man behärskar temperaturerna i den här tekniken, liksom i allt arbete med glas. Jag prövade en form med tre block, vars alla delar från formplatta till malle ska uppnå ungefär samma temperatur. Sånt tar tid att lära sig.

– Produktens former ska också passa tekniken, påpekar Salo.

– Formen på föremålets insida och utsida kan vara olika. Det gör den här tekniken speciellt intressant, för det kan inte åstadkommas med blåsteknik.


Bild: Majakaphotography


Ett arbetslag på tre personer visade sig vara lämpligt: iläggaren levererar glas från glasugnen till pressen, pressaren klipper av en lämplig mängd glasmassa och pressar, och inbäraren bär produkten till kylugnen för att svalna. Det är viktigt att hitta en gemensam rytm så att arbetet förlöper smidigt. Det handlar om serieproduktion, vilket också är rätt ovanligt bland moderna glaskonstnärer. När allt detta var utrett och klart, flyttades handpressen till glashyttan vid Lasikomppania för att vänta in hyttedagar.

– Andra får också använda den, lovar Salo.


Bild: Marja-Leena Salo


Sedan föddes den första produkten, skrinet ”Oma-rasia”. I det lilla skrinet av klart glas ser vi pressglasets möjligheter: den yttre formen är arkitektoniskt rätlinjig och inuti är den rundad. Arbetslaget på tre personer tillverkade dessa skrin för första gången i september 2023, samma år som Notsjö fyllde 230 år och Markku Salo hade arbetat i glasbyn i 40 år.



Glasbyn lever på många sätt en ny blomstringstid, då den med finländska mått mätt största gemenskapen av professionella glashantverkare har bosatt sig på orten. I byn arbetar också experter på andra material. Markku Salos arbete som formgivare på Notsjö Glasfabrik utvecklades med åren till en karriär som självständig konstnär. Notsjö glasby har varit den bästa möjliga omgivningen för hans yrkesutövande. I år utvidgades 1800-talsbyggnaderna i byn med ett nybygge, då han planerade och lät bygga sig en egen studio. Salo har uppmärksammats med priser och stipendier både internationellt och i Finland, och hans verk återfinns i ett flertal samlingar. Ytterligare information: www.markkusalo.com


__________________________________________________________________________________

Blogin kirjoittanut: Marja-Leena Salo


Centret för konstfrämjande stödjer Lasikomppanias kommunikation. Följ Lasikomppanias bloggpublikationer, där vi får veta mer om de enskilda konstnärerna, deras arbetssätt och vad som är aktuellt. Prenumerera på vårt nyhetsbrev (på finska) nere på sidan, så får du mejl om nya bloggartiklar och andra nyheter om Lasikomppania.


Följ Lasikomppania också på Instagram och Facebook, där det finns mer visuellt material om glashyttans dagliga verksamhet.



Instagram: @Lasikomppania


Facebook: Lasikomppania





28 katselukertaa0 kommenttia
Tilaa Lasikomppanian uutiskirje!

Tilaaminen onnistui!

bottom of page