top of page

Konstnärspresentation: Gina Salaris




Livet är fullt at överraskande och förunderligt betydelsefulla möten. Jag inspireras av människor och deras berättelser. Om jag gjorde kortfilmer, skulle jag kunna skriva olika scener för dem eller skapa personporträtt. Egentligen behandlar jag starka och också kontroversiella känslor i alla mina verk.


IFör närvarande gör jag djärva och äventyrslystna glasharar, som opponerar sig mot dysterheten. Det är stimulerande att utveckla dessa typer och komprimera deras berättelser, liksom att driva deras egenskaper och öden allt längre, tills vissa drag får den slutliga, fulländade form jag strävat efter. Sen kan jag fundera på hurdan dräkt och form en sprallig gycklare ska få!


Mina harar är ofta uppsluppet lekfulla och jag utgår dels från berömda ikoniska element, dels från en välbekant vardag. Kanske är det just det i mina harar som väcker intresse och fascination.


Tack vare mina finsk-italienska rötter känner jag mig hemma lika väl i Venedig och Notsjö som i de brasilianska regnskogarna. Också mina harar är kosmopoliter: deras mentala födelsestäder finns runt om i världen.


Hararnas tillkomst är trots allt ingen lättsam historia. I min behandling av sorg och smärta tar jag utgångspunkt i vilka valmöjligheter människan har vid möten med förluster och hur vi tar emot det vi hör.



Flera av mina harar har ett gyllene öra. Med det örat hör de det som är bra men också det svåra hör de på ett bra och rätt sätt.


Är det möjligt att också i det svåra hitta något som bär en vidare och ger kraft för framtiden? Mina harar är dynamiska och orädda, beredda att ta nya skutt.


Hararna har varit en del av en fas, där jag velat söka lätthet, sötma och skönhet också i den sorg och de hemskheter som livet för med sig. Vid sidan av hararna ska jag göra allkonstverk för stora rum genom att förena olika uttryckssätt till en helhet.


Gina Salaris produktdesign är djärv och uppfinningsrik. Hon utvecklar ofta nya lösningar, både när hon skapar konstverk och designar bruksföremål i glas.


Jag upplever inte misslyckanden, utan jag ser dem som en värdefull möjlighet att lära sig något inför följande skeden.


Salaris tillverkar också produkter i små serier på beställning, såsom tunna munblåsta dricks- och champagneglas.



Salaris arbetar med sitt arbetslag i Notsjö. De unika verken skapas som hantverk med hjälp av olika glasbearbetningsmetoder, som blåsning, gjutning och formning. Glasets yta bearbetar hon genom gravering, sandblästring, försilvring och förgyllning.


Gina Salaris utexaminerades som glasformgivare från Hämeen ammattikorkeakoulu (Tavastlands yrkeshögskola) år 2004 och har arbetat med glas i nästan 20 år.


Salaris verk har varit utställda såväl i Finland som utomlands och hennes verk finns i ett flertal privata samlingar och hos finländska stiftelser.


Konstnärens webbplats: www.ginasalaris.com

__________________________________________________________________________________


Centret för konstfrämjande stödjer Lasikomppanias kommunikation. Följ Lasikomppanias bloggpublikationer, där vi får veta mer om de enskilda konstnärerna, deras arbetssätt och vad som är aktuellt. Prenumerera på vårt nyhetsbrev (på finska) nere på sidan, så får du mejl om nya bloggartiklar och andra nyheter om Lasikomppania.


Följ Lasikomppania också på Instagram och Facebook, där det finns mer visuellt material om glashyttans dagliga verksamhet.



Instagram: @Lasikomppania



Facebook: Lasikomppania





2 katselukertaa0 kommenttia
Tilaa Lasikomppanian uutiskirje!

Tilaaminen onnistui!

bottom of page